23 Nisan 2022 Her kadının bilmesi gereken bir konu dış (ektopik) gebelik… Dış gebelik erken dönem normal gebelik bulgularını taklit eder. Normal dışı bir gebelik olan dış gebelik; kadın sağlığı açısından ciddi bir durumdur ve hayatını tehdit etmektedir.
Herhangi bir hamilelik testinin sonucu pozitif olabilir, ancak dış gebelik normal bir şekilde devam edemez.
four haftalık dış gebelik belirtileri nelerdir? four haftalık gebelikte dış gebelik belirtileri henüz var olmayabilir. Ancak dış gebelik yaşayan kadınlarda hafiften şiddetliye değişebilen ve aralıklı ya da sürekli olan karın veya pelvik ağrı, pembe, kahverengi ya da kırmızı renkte vajinal lekelenme veya hafif kanama ve mide bulantısı ya da kusma gibi belirtiler yaşayabilir.
Bunların dışında kan testleri ile gebelik hormonları olan progesteron ve beta-HCG değerlerine de bakılır. Bir gebelik oluşmuş ise bu iki hormonun değerlerinde oynamalar olacak, dış gebeliğe tanı koymak için ise hormon seviyeleri kontrol edilebilir.
Dış gebeliğin keşfinin zamanlamasına bağlı olarak tedavide ilaç, laparoskopik cerrahi ya da abdominal cerrahi gibi yöntemler kullanılır. Dış gebeliğin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.
Ancak artworkık günümüzde bu işlem kapalı teknikler ile yapılabilmekte. Dış gebeliğin alınmasından sonra rahim içinde olan sağlıklı gebelik normal gelişimine devam etmekte ve sıklıkla sağlıklı bebekler dünyaya gelmektedir.
Hafif bulantı ve kusmalar gebeliğin gidişatını olumsuz etkilemez. Böyle durumlarda az az, sık sık beslenmek hem vücudun beslenme ihtiyacını karşılar, hem de bulantıyı azaltır. Yemekler sırasında az sıvı almak da bulantıyı azaltmaya propertyımcı olur. Bunları yapmanın amacı mideyi tamamen boş veya tamamen dolu tutmaktan kaçınmaktır.
Dış gebelik, bir yumurtanın rahme yolculuğu sırasında fallop tüpünde sıkışması veya karın boşluğuna atılmasıyla oluşur.
Bazı olgularda ektopik gebeliğin yanında rahim için normal seyreden bir gebelik varlığı da olabilir. Bu vakalarda lokal medikal tedaviler ve cerrahi yöntemlere başvurulur.
Oluşan kanamanın bir an önce kontrol altına alınması gerekmekte olup, hasar gören fallop tüplerinin ise ya hepsi ya da bir kısmı ameliyat ile alınmak zorunda kalınır. Yapılan cerrahi girişimler açık ya da kapalı tekniklerle gerçekleşebilir.
İnfertilite riski: Dış gebelik, fallop tüplerinde hasara neden olabilir ve bu da infertilite riskini artworkırabilir. Dış gebelik geçiren kadınlar, gelecekteki gebeliklerinde komplikasyonlarla karşılaşma olasılığına dikkat etmelidir.
Ektopik gebelik tedavisi, her kadının durumuna ve gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri ve süreci, bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve kararlaştırılmalıdır.
Bir idrar testi: Bu test ya bir test şeridine ya da bir bardağa idrar yapmayı ve ardından bir test şeridini Detay idrar örneğine batırmayı içerir.
Tanı genellikle ultrason ve kan testleri ile yapılır. Tedavi çoğunlukla ilaç kullanımını veya cerrahi müdahaleyi gerektirir ve hedef döllenmiş yumurtanın rahim dışında bulunduğu yeri boşaltmaktır. Ektopik gebelik hamilelik planlayan ya da hamile olan kadınların bilmesi ve dikkat etmesi gereken önemli bir konudur. “Dış gebelik nedir? Ne zaman belli olur?” gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.